Lins ullsjal - projektplan

Inledning
Panda Silk DK Fan Shawl. Så heter sjalen jag valt för mitt stickprojekt. Den är designad av Gail Tanquary för Crystal Palace Yarn. Och den är riktigt läcker! Sjalen stickas i moduler som byggs på varandra. I mitt fall blir det en sjal i fem bruna nyanser av 100 % ullgarn.

Bakgrund
Jag har kunnat sticka för alltid känns det som men det är förstås inte sant. Sanningen är väl den att jag kunnat sticka aviga och räta maskor sedan jag var barn. Halsdukar, egenkonstruerade sjalar och mössor. Det enda mönster jag någonsin följt har varit det till Lovikka-vantar och sedan mitt första par har det blivit många. Dock har inte ett enda par sett ut som den klassiska vita Lovikka-vanten men jag har däremot satt många andra vantar till världen i spridda färger.

Min ambition har under de senaste åren varit att lära mig sticka sockor därför att jag tycker om sockor – jag använder dem dagligen och är kolossalt praktiskt lagd just i det avseendet. Men hitintills har det aldrig blivit av. Jag kan följa enklare sock-mönster fram till hälen sedan tar det stopp. Därför var mitt spontana val inför projektarbetet just ett par sockor. Äntligen! Men så kom Petra in i klassrummet redan första dagen iklädd en fantastisk spetsstickad sjal som jag inte lyckades glömma hur många sockmönster jag än tittade igenom. Så efter ett par dagar föll jag för frestelsen och bestämde mig för att sjalen skulle bli min, mitt stickprojekt. Det känns som ett stort kliv för mig som varken är van mönster eller spetsstickning. Och som om det inte vore en tillräcklig utmaning är mönstret på engelska.

Frågeställningar
Hur förstår man mönster?
Vilka andra maskor finns förutom aviga och räta och vilken effekt ger de?
Hur tolkar man engelska mönsterbeskrivningar?

Syfte
Mitt syfte med projektet är att lära mig förstå och använda stickmönster på så väl svenska som engelska samt lära mig effekterna av olika maskor i ett mönster.

Metod
Mönsterbeskrivningen rekommenderar ett Panda Silk-garn men jag har istället valt att arbeta med ett 100-procentigt naturfärgat ullgarn från Kampes i fem bruna nyanser. Till det valde jag ett par korta trästickor nr 4. Således kommer jag även att anpassa det totala antalet moduler efter garn, stickor och stickfasthet.

Tidsplanering
Den egentliga starten för stickprojektet tar sin början, om jag förstått det rätt, den 10 februari. Men jag tjuvstartade redan den 5:e och räknar med att vara färdig innan kl 16.00 den 23 februari.

Redovisning
Redovisningen kommer att ske i bloggform. Därtill kommer en ”mood board” gestalta förarbetet.

Källa
http://www.straw.com/cpy/patterns2/accessories/PSilkDKShawl.html